dimarts, 15 de gener de 2013

Ubuntu en l'Escola Pau Casals i el futur de les persones

Ubuntu-Pau Casals 12-13 (1)Un antropólogo propuso un juego a los niños de una tribu africana. 
Puso una canasta llena de frutas cerca de un árbol y le dijo a los niños que aquel que llegara primero ganaría todas las frutas. 
Cuando dio la señal para que corrieran, todos los niños se tomaron de las manos y corrieron juntos, después se sentaron juntos a disfrutar del premio. 
Cuando él les preguntó por qué habían corrido así, si uno solo podía ganar todas las frutas, le respondieron: UBUNTU, ¿cómo uno de nosotros podría estar feliz si todos los demás están tristes?
UBUNTU, en la cultura Xhosa significa: "Yo soy porque nosotros somos."

[http://calaixdesastredelirene.blogspot.com.es]

Cada cop més ens adonem de com de ràpid canvien les coses. De fa uns anys, ens estem acostumant a la nova situació educativa que els nous accesos al coneixement ens estan donant. Ja fa temps també, que vivim un model educatiu, especialment en l'escola pública, que en realitat no pot atendre la diversitat d'alumnat que la teoria pedagògica proposava: mancances pressupostàries i normatives errònies han estat les principals limitacions. Noves relacions socials i econòmiques ens han donat noves formes de vida, cada cop més deshumanitazades, injustes i egoistes. Ara, finalment, tot aquest procés culmina amb un increment de tots aquests factors de canvi, que en estat d'ebullició creixen sota el foc d'un reajustament econòmic salvatge. Probablement, són tots part del dibuix i la construcció d'un nou món que encara no sabem albirar.

I quin futur ens espera? És només el futur que els nostres nens i nenes puguin ser capaços de configurar. L'educació és fonamental per a aquest futur. Quina educació? Aquesta que navega sota aquests mars de canvi? Potser, en alguns casos, sigui suficient. Pensem, però, que nous marcs d'educació no formal hauran de paliar allò que l'escola reglada no pot donar del tot. Quins continguts, quina metodologia? El currículum i els recursos metodològics de l'escola poden arribar en alguns casos a l'alumnat. És cada cop més acceptat, però, que serà necessari, a més, valorar tant en la classe com fora d'ella el concepte de persona i les qualitats humanes que configuren l'estima als altres i la pròpia autoestima. Cada cop haurem de vindicar la identitat polièdrica dels que estan aprenent, i reconèixer-los el valor de les seves capacitats individuals.

Així, l'AMPA de l'Escola Pau Casals va començar el curs passat a ser partícep d'aquesta inquietud. Pares i mares s'han organitzat enguany i s'han fet responsables de forma voluntària i autogestionada de completar, ni que sigui una miqueta, l'educació dels nens i les nenes del centre. En grups de nivell, i assessorats pel psico-pedagog Jordi Balcells, desenvolupen activitats extraescolars formatives en un projecte anomenat Ubuntu. En la idea que l'estima a un mateix i la curiositat són els veritables motors de l'aprenentatge, porten cada setmana sessions de tallers diversos, on acompanyen els seus petits usuaris per camins diversos del coneixement pràctic i emocional; i promocionen actituds de treball cooperatiu, i valors de solidaritat i companyonia.

[Detall de l'oferta formativa: en construcció]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada